Side Right
Side Left

Carnaval

De topcentra van het Braziliaanse Carnaval !


Carnaval in Brazilië heeft verschillende verschijningsvormen. De drie topcentra van Carnaval zijn Rio de Janeiro, Salvador da Bahia en Recife/Olinda.

Het Carnaval in Rio de Janeiro is het bekendste. Hier staat de samba centraal. De beste mogelijkheden om de Carnaval bij te wonen zijn de optochten in de Sambadroom (tijdens de nachten) en het straatcarnaval in de verschillende wijken. Een bijzonder evenement is de winnaarsparade van de sambascholen op zaterdag na Carnaval.

Salvador da Bahia wordt gezien als de bakermat van veel culturele stromingen in Brazilië. Zo ook van de Braziliaanse Carnaval. Het traditionele Carnaval en de Carnavalsmuziek zijn inmiddels vervangen allerlei moderne vormen van Carnaval.

In Recife en Olinda zijn de authentieke Carnavalsgebruiken goed bewaard gebleven. Het gevolg is dat hier een veel en rijk gevarieerde Carnavalsactiviteiten. Zelfs in de Carnavalsoptochten van Rio (2.000 km verder naar het zuiden) wordt vaak aandacht besteed aan de Carnaval van Recife en Olinda. Het meest bekend zijn de Frevo-muziek en- dans (heel energiek met kleine parapluutjes).


< Keer terug naar het overzicht
Salvador da Bahia
Salvador da Bahia

Rijk aan Afro-Braziliaanse cultuur !  


De volledige naam van Salvador da Bahia luidt “São Salvador da Bahia de Todos os Santos” ("De heilige verlosser van de Allerheiligenbaai"). In plaats van deze lange naam worden doorgaans de korte namen “Salva­dor” of “Salvador da Bahia” gebruikt.

Tot 1763 was het de hoofdstad van Brazilië. Qua aantal inwoners is het  nog steeds de derde stad van Brazilië. De slavenhandel van de 18e en 19de eeuw bracht grote aantallen Afrikaanse slaven naar deze regio om daar te werken in de groeiende suikerindustrie.

De cultuur en religie van de slaven hebben bijgedragen tot de unieke Afro-Braziliaans cultuur in Brazilië, die in Salvador ioveral in het straatbeeld zichtbaar is, zoals in de Candomblé-religie en de Capoeira-vecht­dans.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro

Cidade Maravilhosa !  


Rio de Janeiro, of kortweg Rio, is vooral bekend vanwege de stranden van Copacabana en Ipanema, de muzikale stromingen van de  samba en de bossa nova, de iconische bergen Corcovado (met het enorme beeld van Christus de Ver­losser) en Pão de Açucar (Suikerbrood), het voet­bal­stadion Maracanã, de uitbundige viering van Car­na­val en de vele favela’s (sloppenwijken).

Rio is de op één na grootste stad in Brazilië en heeft de bijnaam Cidade Maravilhosa, wat ‘schitterende stad’ betekent. De inwoners worden carioca's genoemd. Rio de Janeiro betekent letterlijk Januaririvier. De naam is afkomstig van de Portugese ontdekker Gaspar de Lemos die op 1 januari 1502 de Baai van Guanabara ontdekte en dacht het de monding van een rivier was.

Recife en Olinda
Recife en Olinda

Een lange koloniale geschiedenis !  


Recife is de hoofdstad van de deelstaat Pernambuco en is gebouwd in de uiterwaarden van de rivieren Beberibe en de Capibaribe. Beide rivieren monden hier uit in de Atlantische oceaan. De stad wordt beschermd door een langgerekt zwart rif (Portugees: recife), hieraan heeft de stad haar naam te danken.

Men zegt ook wel van Recife dat het Venetië van Brazilië is, vanwege het grote aantal bruggen over de hier­boven genoemde rivieren in het centrum van de stad.

Op een steenworp afstand van Recife ligt Olinda, een romantisch koloniaal stadje met geplaveide straten Olinda. Het stadje stad heeft een lange koloniale geschiedenis en het historische centrum is een toeristische trekpleister. Vanaf de heuvels op de heuvels, waarop Olinda is gebouwd, is Recife te zien. In 2006 was Olinda de Culturele Hoofdstad van Brazilië.

Start je droomreis vandaag.

Plan intakegesprek