Side Right
Side Left

Fair Trade

Eerlijke producten voor eerlijke prijzen

 

Brazilië Op Maat probeert een bijdrage te leveren aan eerlijke handel door producten van kleine producenten uit de economisch achtergebleven gebieden in Brazilië tegen eerlijke prijzen in te kopen en in Nederland en België af te zetten. We verkopen de producten via tijdelijke pop-up stores in bestaande winkels, op braderieën en (thema)markten. We zijn met een klein assortiment begonnen en proberen dit gestaag uit te breiden.

De streek van herkomst

De Braziliaanse producten komen uit de plaatsen Boqueirão en Cabaceiras in de deelstaat Paraíba in het noordoosten van Brazilië. Deze plaatsen liggende in de Sertão. De naam Sertão komt van het Portugese woord desertão dat "grote woestijn" betekent. Het gebied wordt geplaagd door grote droogte. Het regenseizoen duurt er maar drie maanden en buiten het regenseizoen drogen de meeste rivieren op. In dit gebied wonen gemiddeld 16 mensen per km². De inwoners op het platteland van de Sertão, de sertanejo’s, doen een beetje denken aan de cowboys in het Wilde Westen. Ze dragen cowboyhoeden, rijden op paarden en houden vaquejada’s (rodeo's). Ook de muziek van de regio, de sertaneja, doet denken aan country-muziek. Een andere muzieksoort die veel gespeeld wordt is de forró.

Leren hoeden en leren damestasjes

De leren hoeden en de leren tasje zijn afkomstig van Arteza, een kleine coöperatie van leerwerkplaatsen in het gehucht Ribeira in de plattelandsgemeente Cabaceiras. De coöperatie is opgericht in 1998 en heeft in de opstartfase een subsidie ontvangen van de Nederlandse Stichting Holanda/Brasil. Het gehucht telt circa 600 inwoners. De productie van leer en leren artikelen bestaat al ruim 100 jaar in deze regio. De samenwerking in de coöperatie van Arteza heeft de positie van de kleine producenten enorm versterkt. Arteza heeft circa 70 actieve leden uit 46 gezinnen. De producten worden inmiddels in meerdere Braziliaanse deelstaten verkocht. Brazilië Op Maat heeft de primeur met de eerste verkoop buiten Brazilië van producten van Arteza.

Hangmatten

De hangmatten zijn geproduceerd in de plaats Boqueirão. De gemeente heeft circa 16.000 inwoners, waarvan de helft in het buitengebied woont. Er zijn veel kleine weverijen aan huis, die zijn ontstaan in de tijd dat in deze regio veel katoen werd verbouwd. Inmiddels is de katoenproductie hier sterk afgenomen en wordt de katoen elders ingekocht. De weverijen weten desondanks te overleven. Afgezien van een kleine motor op het weefgetouw, is het maken van hangmatten in deze plaats nog handwerk. Ook voor de weverij is dit de eerste afzet buiten Brazilië.

Start je droomreis vandaag.

Plan intakegesprek