Side Right
Side Left

Koloniale pareltjes

Terug in de tijd !  


De Portugese kolonisatie van Brazilië duurde van de vroege 16e eeuw tot de onaf­hankelijkheid van Brazilië in 1822. Op veel plaatsen is de rijkdom van de koloniale architectuur uit de 17e en 18de eeuw bewaard gebleven.

De economische ontwikkeling van het land startte in het Noordoosten met exploitatie van suikerrietplantages, ook wel het ‘witte goud’ genoemd. De historische centra van Recife en Olinda getuigen nog steeds van die tijd.

Iets verder naar het zuiden ligt Sal­vador da Bahia, de eerste hoofdstad van het land en een belangrijke havenplaats in de slaventijd.

Het 'witte goud' van het suikerriet maakte later plaats voor echt goud en diamanten in de deel­staat Minas Gerais. Interessante plaatsen om hier te bezoeken zijn Ouro Preto (met zijn goud­mijnen uit de vroege jaren van de Braziliaanse goudkoorts), Mariana (het oudste dorp in deze deelstaat) en het dorp Tiradentes (met zijn goed bewaarde koloniale architectuur).

In de deelstaat Rio de Janeiro ligt Paraty met zijn rustige straten en prachtige koloniale architec­tuur. Dit historisch juweeltje ligt verscholen tussen de turkooisblauwe zee en groene bergen.

In de deelstaat Maranhão getuigen São Luís en Alcântara van een rijk koloniaal verleden. Alcântara is in de 16e eeuw gesticht door de Fransen en was ooit de thuisbasis van plattelands­elite.

Alle reizen van Brazilië Op Maat vallen onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (downloads STO Garant).


< Keer terug naar het overzicht
Salvador da Bahia
Salvador da Bahia

Rijk aan Afro-Braziliaanse cultuur !  


De volledige naam van Salvador da Bahia luidt “São Salvador da Bahia de Todos os Santos” ("De heilige verlosser van de Allerheiligenbaai"). In plaats van deze lange naam worden doorgaans de korte namen “Salva­dor” of “Salvador da Bahia” gebruikt.

Tot 1763 was het de hoofdstad van Brazilië. Qua aantal inwoners is het  nog steeds de derde stad van Brazilië. De slavenhandel van de 18e en 19de eeuw bracht grote aantallen Afrikaanse slaven naar deze regio om daar te werken in de groeiende suikerindustrie.

De cultuur en religie van de slaven hebben bijgedragen tot de unieke Afro-Braziliaans cultuur in Brazilië, die in Salvador ioveral in het straatbeeld zichtbaar is, zoals in de Candomblé-religie en de Capoeira-vecht­dans.

Paraty
Paraty

Koloniale en natuurlijke rijkdom !  


Het charmante stadje Paraty is een koloniaal wereld­erfgoed uit de late 17e eeuw. In die tijd was de stad een haven voor de verscheping van goud uit de deel­staat Minas Gerais.

Paraty heeft prachtige koloniale architectuur en intieme gepla­veide straatjes. Het stadje is omringd door weelderige beboste heuvels en tientallen afgelegen stranden.

De verbannen Portu­gese royalty's en het tragische verle­den van de sla­venhandel zijn slechts enkele ingredi­ënten van de rijke en kleurrijke geschiedenis van Paraty.

Het beste panoramische uitzicht op de regio heb je vanaf de Mamanguá Suikerbroodberg. De berg ligt in een ecologisch reservaat aan de rand van de Saco do Mamanguá, de enige tropische fjord van Brazilië.

Minas Gerais
Minas Gerais

Waar gouden tijden herleven !  


De deelstaat Minas Gerais is bekend geworden als vindplaats van goud, edelstenen en diamanten. In het laatste deel van de 17e eeuw ontstonden er veel mijnen. In de loop van de 19e eeuw raakten steeds meer (goud)mijnen uitgeput. Maar nog steeds zijn er mijnen, die goud, smaragd, topaas en aquamarijn opleveren.

Tijdens de gouden periode ontstond een unieke kunstvorm, de Barroco Mineiro, met een weelderig gebruik van goud.

Het centrum en het oos­ten van Minas Gerais heeft rots­achtige heuvels en schaarse vegetatie. In het westen overheerst de savanne met zijn typische vegetatie, doorkruist door galerijwouden en riviertjes. Het noorden van de deelstaat is een droge steppe (Sertão). Het heuvelachtige zuiden daarentegen is veel groener en weelderiger.

Start je droomreis vandaag.

Plan intakegesprek